Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
- lapte dulce de oi
- mălai
- cas uscat
- brânză de oi,
- slănină afumată
- verdeaţă (mărar, patrunlel,frunză de ceapă verde, frunză de usturoi verde)
- ouă
- boia iute
Mod de preparare:
Pentru 6 persoane este bine să se folosească 1.5 l lapte de oaie. Se pune la fiert laptele îndoit
cu apă şi când da în clocot se adaugă mălaiul şi o farfurie plină cu cas ras şi se potriveşte din
sare. Se face un amestec din brânză rasă, verdeaţă tocată mărunt şi bucăţele de slănină afumate
peste care se sparg 5-6 ouă şi se condimentează cu boia iute sau piper după gust. Unora le
place să adauge şi bucăţi de cârnaţi uscaţi de oie.
După ce mămăligă s-a răcit un pic se fac un căuşul palmei găvanele de mamalica, cam 2-3 de
fiecare persoană, cu peretele gors de un deget, în care se pune amestecătură şi se face un
guguloi cât pumniul de coban, pe care-l învelim într-un strat de noroi vârtos de humă, gros de
cel mult o juma de degetul mic. Se pun în jar şi se face foc deasupra circa 1 ora jumătate, după
care se scot guguloaiele şi se stropesc cu apă rece că să se spargă uşor acoperişul de ceramică.
Se îndepărtează ceramica şi rămâne bulzul curat şi numai bun de mâncat. Se serveşte şi ca
aperitiv, unde o ţuiculiţă este recomandată, sau şi că fel principal de mâncare la care merge un
vin roşu sau o bere rece
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu