marți, 28 iulie 2015



Ingrediente:


  • 1,5 kg ficat
  •  inima
  •  plămîni
  •  splină
  •  1 kg carne rămasă de la fasonare sau de la ceafă
  •  300 g ceapă
  • 100 g orez
  •  intestine groase
  •  sare
  • piper pisat.

Mod de preparare:

Ficatul, inima, plămînii şi splina se pun la fiert împreună, iar carnea se pune la fiert separat.
Ceapa se curăță, se spală şi se taie mărunt, se înăbuşă în puţină untură sau cu slănină
proaspătă, tăiată mărunt. Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert pînă se umflă, apoi se
scurge şi se clăteşte cu apă rece. Carnea şi organele, după ce au fiert şi s-au răcit, se trec prin
maşină de tocat carne, în pastă obţinută se adaugă orezul, ceapă înăbuşită bine (călită) şi
condimente după gust. Se amestecă bine componentele, obţinînd o compoziţie omogenă, cu
care se umple intestinul gros.

Umplerea caltobosilor.

La maşina  de tocat carne se adaugă un dispozitiv special, prevăzut cu o pîlnie de umplut
cîrnaţi, care se găseşte în comerţ, adaptat la mărimea (numărul) maşinii de tocat. Se trece tot
intestinul prin pîlnie, lăsîndu-se capătul (legat cu o aţă) puţin afară. Umplerea se realizează
lent, pentru a nu se îndesă compoziţia, legîndu-se din loc în loc cu o sforicică, sau se umplu
bucăţi de caltaboşi mai scurte, de 20 — 30 cm. Caltaboşii umpluţi se pun la fiert în apă
fierbinte şi se fierb lent, fără să clocotească, timp de 30 - 40 minute, în timpul fierberii se
înţeapă cu un ac gros în locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. În acelaşi timp, odată
cu înţepatul se verifică şi starea de fierbere a conţinutului: dacă sînt fierţi, iese din caltaboş
zeamă albicioasă, iar dacă zeamă este roşcată, încă nu sînt suficient fierţi şi mai trebuie să
fiarbă. Caltaboşii fierţi se scot într-un vas cu apă rece, iar după răcire, se pun pe o planşeta
pentru zvîntat. După această operaţie se pot afumă, cu fum rece. Se păstrează la rece, se
recomandă să se servească că gustări la mesele principale, cu muştar.
Caltaboşii se pot prepară şi din 100 g sînge colectat igienic la un kg carne şi cu încă 100 g
orez, pus la fiert în aceeaşi zeamă în care a fiert carnea; compoziţia se fierbe la foc lent, timp
de 10 — 15 minute, amestecînd tot timpul, că să nu se prindă orezul de vas. Cînd este gata se
lasă să se răcească şi se umplu intestinele.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu