miercuri, 29 iulie 2015



Ingrediente:


  • 2 kilograme de cartofi
  •  o cupa de făină de porumb (mălai)

Mod de preparare:

Se fierb cartofii că pentru piure. Când sunt bine fierţi se varsă 3/4 din apă. Se toarnă făină
peste cartofi şi se pisează şi amestecă continuu până fierbe şi făină.
Sugestii pentru "utilizare":
1. Se poate mânca cu orice care se potriveşte cu mămăligă "clasică".
2. Combinaţia mea preferată: iei o linguriţă de unt şi o topeşti, prăjeşti în ea cozi de hagime de
munte (chives), după care topeşti în amestec un pumn de brânză de oi; dacă te ţine cureaua, la
amestecul rezultat adaugi carne de porc afumată şi păstrată în untură pentru cel puţin 3 luni; şi
că să nu-ţi cadă greu (ceea ce nu e improbabil dacă nu vii de la cosit sau de la butuci!) mai
tragi câte o gură de lapte acru (iaurt). Neapărat de oaie!
3. Dacă mai rămâne mămăligă, sau dacă te-a învăţat cineva, mămăligă care a rămas o pui la
rece în beci, acoperită cu ştergar. A două zi (musai!), o scoţi şi o tăi felii (2 cm lăţime).
Bagi butulani la sobă să se-ncingă şi coci feliile pe plită, întâi pe o parte, şi apoi pe altă. Când
mămăligă capătă o coajă cărămizie-aurie, o iei şi o pui pe o farfurie pe pe fundul căreia ai
aşezat câteva felii de unt şi câteva felii de cas de la barbant, a (Pardon! Adică burduf! Iar am
dat-o pe a mea!). Caşul la barbant, a e ceva care nu are egal printre brânze: când frămânţi
brânză cu sare s-o pui la barbant, a, pui întâi un strat de brânză frământată, apoi o felie de cas,
şi tot aşa că la un tort (în Bucovina: o torţa).
Şi după jumătate de an ai caşul: mult superior parmezanului dacă baciul e bun brânzar! După
ce se topeşte untul te poţi apucă de treaba! Adică de mâncat! Nu uită laptele acru. La mama
acasă de multe ori înlocuiam iaurtul cu gogoşari muraţi. Dar nu va sfătuiesc să încercaţi!
Decât dacă ştiţi reţeta de la mine! Altfel e crimă!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu