miercuri, 29 iulie 2015



Ingrediente:

  • Un stomac de porc
  • 1 kg de carne de la gît
  •  limba
  • două picioare şi urechile porcului
  •  1/2 kg deficat
  •  250 g slănină
  •  sare
  •  piper boabe
  •  o foaie de dafin
  •  un kg muşchi de porc.

Mod de preparare:
Se spală şi se pîrlesc bine picioarele şi urechile. Se rade şoriciul cu cuţitul, se spală din nou şi
se albeşte prin frecare cu mălai. Se pun să fiarbă într-o oală mare plină cu apă rece, se adună
spumă de mai multe ori, se adaugă sare şi piper şi se continuă fierberea.
Cînd furculiţa pătrunde uşor în carne, se pun să fiarbă ficatul, limba, carnea macră de la gît,
limba şi muşchiuleţul, toate clocotite înainte în altă apă, care se aruncă. În timpul fierberii oala
se ţine descoperită. Se fierb taote pînă carnea se desprinde de pe os. Se lasă să se răcorească
puţin în zeama în care au fiert, după care se taie totul în cuburi potrivit de mari, se amestecă cu
slănină tăiată felii, se sărează şi condimentează după gust. La fiert se pot pune foi de dafin şi
puţin vin, condimente care parfumează carnea şi o fac mai gustoasă.
Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregătit cu multă atenţie înainte. Stomacul se
goleşte, se rade uşor cu lama unui cuţit, se spală în mai multe ape reci. Că să se albească şi să
dispară orice urmă de grăsime sau de murdărie, se freacă uşor cu mălai. Se limpezeşte în mai
multe ape reci şi se lasă să se scurgă.
În amestecul de carne se adaugă un pahar mare din zeamă în care a fiert carnea, această avînd
rostul de a lega carnea. Odată umplută, toba se leagă la capătul unde a fost umplută se pune
apoi să fiarbă 2 ore la foc mic în apă caldă, de preferat chiar în apa în care a fiert carnea. Se
răceşte în zeama în care a fiert. Se scoate şi se pune între două scînduri curate, cu o greutate
deasupra. Se lasă rece şi se mănîncă peste o zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu